download mega-arrow-down facebook twitter linkedin youtube onderhoud renovatie verbouw
English |

De werkdag van Jo de Bie

01.02.19

In 1988 belandde Jo na een korte carrière als slager en chauffeur bij Remco Ruimtebouw. En dat voelde meteen goed. Zo goed dat hij er niet meer weg is gegaan. Hij begon als monteur en groeide door tot uitvoerder. Toen de afdeling restyling en onderhoud een paar jaar geleden overging in ServicebouwPlus ging hij mee.

Jo de Bie, uitvoerder montage

“Ik werk hier nu meer dan dertig jaar en ga eigenlijk altijd met plezier naar mijn werk. Natuurlijk is onderhoud doen in de regen minder leuk, maar we proberen er altijd wat van te maken. Zo’n 80% van het onderhoudswerk is op het dak en dat is sowieso heel weersafhankelijk. Met harde wind, sneeuw of ijs kunnen we het dak niet op. Het werk is dus vaak onvoorspelbaar, maar daar wen je aan. En je wordt hier gewaardeerd, dat is fijn. Als een collega me bedankt, denk ik weleens ‘ik doe toch gewoon mijn werk?’ maar het is toch leuk om te horen.”

Jo de Bie, Rock 'n Roll

Rock ‘n Roll

Even heel wat anders Jo, je hebt toch een bijzonder hobby? “Rock ’n Roll dansen is m’n lust en m’n leven. Ik heb maar van één ding spijt en dat is dat ik het pas twee-en-een-half jaar geleden ontdekt heb. Dertig jaar geleden was het vast nog soepeler gegaan”, lacht Jo.

“Maar alle gekheid op een stokje, het is echt een geweldige hobby. Mijn vrouw en ik dansen samen en geven regelmatig demonstraties met onze dansgroep. Dan hebben we allemaal dezelfde kleding aan en komen we in onze Ford Thunderbird aanrijden, mooi toch!”

Vroeger was niet alles beter

Voor zijn hobby gaat Jo graag terug in de tijd, maar voor het werk niet: “Het werk in de bouw is nu compleet anders dan vroeger. Ik zal niet zeggen dat het nu licht werk is, maar vroeger liepen we de hele dag met ladders en materiaal te sjouwen. Tegenwoordig werken we met kranen en hoogwerkers die het werk makkelijker en efficiënter maken. Ook qua veiligheid is het geen vergelijk met toen. Dat is tegenwoordig allemaal veel beter geregeld.

Er stonden hier toch twee hoogwerkers?

Over hoogwerkers gesproken, we hebben een keer zonder gezeten. Kwamen we ’s morgens aan op de bouw waar twee hoogwerkers klaar zouden staan, maar wat denk je: niets te zien. Ik bellen met kantoor en uiteraard kreeg ik te horen dat ze er gewoon stonden. Ik moest nog maar een keer gaan kijken. Nou, twee gele hoogwerkers zie je zomaar niet over het hoofd. Uiteindelijk zagen we een eindje verderop achter de bomen iets geels. Dus wij eropaf en inderdaad, daar stonden de twee hoogwerkers. Met het prikkeldraad om de rupsbanden en de lege flessen verspreid op de grond. Waren ze in het weekend gaan joyriden met die dingen. Dat verzin je toch niet?

Je blijft toch wel tot je pensioen bij ons hè Jo? “Dat denk ik wel hoor. Ik heb het nog steeds naar mijn zin bij ServicebouwPlus. Tegenwoordig ga ik met Thomas op pad, onze jongste collega en het is hartstikke leuk om hem het vak bij te brengen. Maar ik hoop wel dat hij snel zijn rijbewijs haalt, dan kan ik ook eens lekker meerijden!” 

Lees meer over ServicebouwPlus

Groepsonderneming van Janssen de Jong